Versenyfelhívás Curie Környezetvédelmi Emlékversenyre általános iskolák 3-4. osztályos, 5-6. osztályos, 7-8. osztályos, továbbá a középiskola 9-10. és 11-12. osztályos (ill. más iskolatípusok ennek megfelelő évfolyamok) magyarországi és határainkon túli magyar tanulói számára.
Versenyfelelős: Dr. Török Istvánné

A verseny célja: A versenyzők irányítottan figyeljék meg, ismerjék meg környezetüket, Magyarország értékeit, szépségét. Alakítsák ki környezettudatos magatartásukat, legyen igényük a szép és tiszta környezetre. Fedezzék fel a természet alapvető törvényeit, és ezeket az ismereteket képesek legyenek a gyakorlatban is alkalmazni. A megfigyeléshez, modellezéshez, az eredmények bemutatásához használják az informatikai ismereteiket és a korszerű digitális eszközöket.
A verseny témája minden korcsoportra vonatkozóan: A Föld élővilágának védelme, ökolábnyom csökkentésének lehetőségei.
A feladatsorokban utalunk a 45 éves Bükki Nemzeti Parkra és az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Parkra, valamint a hozzájuk tartozó tájvédelmi körzetekre is.
A verseny rendszere:
1. Levelező fordulók
A versenyre 3 fős csapatok nevezhetnek be. A 3 levelező forduló feladatsorát a jelentkezéskor igényelt formában kapják meg a tanulók. Megoldásaikat az általuk választott területi központokba kell küldeniük, ahonnan azokat megcímzett, bélyeggel ellátott válaszboríték mellékelése esetén kijavítva visszakapják. A dolgozatokat online is beküldhetik. Ebben az esetben visszajelzést kapnak a dolgozat beérkezéséről, valamint rövid értékelést a munkájukról.
A kitöltött feladatlapokat legkésőbb a levélen feltüntetett beküldési határidő napján postára kell adni, e-mailen küldeni vagy más módon az adott területi központba eljuttatni. A beküldési határidőn túl feladott feladatlapokat csak a felkészítő tanár megfelelő indoklása alapján tudjuk elfogadni. A versenyfeladatok 10 nappal a beküldési határidő előtt interneten is olvashatók az alábbi címen: www.curiealapitvany.hu
A régebbi feladatok a honlapon is elérhetőek.

2. Helyszíni fordulók

1) Területi döntő Időpontja: 2023. február 20.
Helyszíne: Budapest, Debrecen, Egyházaskozár, Gyöngyös, Győr, Kalocsa, Karcag, Kecskemét, Kisvárda, Körmend, Miskolc, Nagykanizsa, Pápa, Székesfehérvár, Szarvas, Szekszárd, Szentes, Szolnok, Zalaegerszeg, Sepsiszentgyörgy, Zenta.
Az írásbeli feladatok alapján területi döntőn vehet részt a legjobb eredményt elért 10 csapat, ha mind a 3 feladatsort beküldte. Ha valamelyik iskolából egy csapat sem jutott az első 10 közé, akkor meghívást kap az iskola legjobb csapata, ha mind a három feladatsort beküldte és elérte az első helyezett csapat pontszámának legalább a 85%-át. A területi döntőn kísérletet is végeznek a versenyzők, valamint elméleti feladatot oldanak meg. Ha valamelyik csapattag betegség vagy egyéb ok miatt nem tud részt venni a területi döntőn, helyette az iskola más tanulót delegálhat, azonos korcsoportból, de csak a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyre jelentkezettek közül. Az országos döntőre jutás esetén már csak azok a tanulók vehetnek részt, akik a területi fordulón részt vettek a győztes döntőre jutó csapatban. Ettől eltérően, amennyiben nem helyettesítették a valamilyen ok miatt a hiányzó tanulót más versenyzővel a területi döntőn, akkor az eredeti csapattag részt vehet. Ha helyettesítették, akkor a helyettesítő csapattag vehet részt az országos döntőn. Ha nem tud minden csapattag részt venni az országos döntőn, kevesebb tanuló is képviselheti a csapatot. Ha változás van, jelezzék a területvezetőnek vagy a döntő szervezőjének legkésőbb 3 héttel a döntő előtt.

2) Döntő Időpontja: 2023. április 22.
Helyszíne: Szolnok
A területi döntőkről beküldött legjobb 5 csapat dolgozatát a versenybizottság ismételten átnézi, rangsort állapít meg. Ennek alapján hívja be az országos döntőre a területi döntőkön legjobb eredményt elért 10 magyarországi csapatot, valamint a határon túli területi központonként a legjobb eredményt elért csapatokat. Amennyiben valamely területi központból egy csapat sem jutott a legjobb 10 közé meghívást kap az országos döntőre az adott területi központban legjobb eredményt elért csapat is, ha az első helyezett csapat pontszámának 85%-át elérte, de korcsoportonként maximum 20 csapat vehet részt a döntőn. Az eredménylista az alapítvány honlapján olvasható. (www.curiealapitvany.hu)
A döntőre meghívott tanulók igazgatói erről, valamint a döntő programjáról értesítést kapnak.
A döntőbeli részvétel feltétele a nevezési dokumentáció elkészítése.
A döntő két részből áll: a versenyzőknek egy 5 perces szóbeli kiselőadást kell tartaniuk, valamint tesztfeladatokat megoldaniuk.

Az országos döntőn konkrét feladat lesz:
Tartsatok 5 perces kiselőadást az alábbi témában: Mit tesztek, mit tehettek lakóhelyetek környezetének védelmében?
Készítsetek posztert (dokumentációt) – maximum A/2-es méretben – arról, hogy milyen környezetszennyezést tapasztaltok környezetetekben (településeteken).
Díjazás
A Dávodi Gyógyfürdő Kft felajánlásának köszönhetően minden versenyző, aki 2022. október 14-éig jelentkezik, 600 Ft értékű kupont kap a Dávodi Gyógyfürdőbe (http://www.davodfurdo.hu). A kupon a jelentkezéssel egyidejűleg igényelhető. A beérkezett igényléseknek megfelelően a kuponok az első levéllel kerülnek kiküldésre. (1 belépőjegyhez 1 kupon használható fel)

A területi döntőn résztvevő csapatok emléklapot kapnak és az első 3 helyezett csapatnak oklevelet adunk. A szponzoroktól függően esetlegesen ajándékot vagy/és megvendégelést. A döntőn résztvevő csapatok oklevelet kapnak. Korcsoportonként az 1. helyezett vándorserleget kap. Ha egy iskola tanulói egymás után háromszor nyerik bármely korcsoportban a vándorserleget, a harmadik alkalommal elnyert serleget nem kell visszahozni. Az első 3 helyezett csapat tagjai egyénileg érmet (arany, ezüst, bronz) kapnak. Korcsoportonként az első 6 helyezett csapat tagjai egyéni oklevelet is kapnak, valamint tárgyjutalomban részesülnek. Az első helyezett csapat, s a legjobb határon túli csapat tanára tárgyjutalomban részesül. Különdíjat kapnak a legjobb határon túli csapatok, ha nincsenek az első 6 helyezett között. Arany, ezüst, bronz fokozatú minősítést hirdetünk az elért eredmények függvényében. Egymástól kis pontszámmal eltérő eredményeket elérő csapatok kerülnek azonos fokozatba, melyeket a kiadott okleveleken feltüntetünk. A Dávodi Gyógyfürdő Kft felajánlásának köszönhetően minden döntőn résztvevő tanuló ingyenes belépőjegyet kap a Dávodi Gyógyfürdőbe. A belépőjegyet a döntőre jelentkezéskor lehet igényelni. Pályázati vagy szponzori támogatás esetén további külön díjakra kerülhet sor.
A döntőre bejelentkezéskor a Merlin Ház Tehetségpontjának szervezésében a Bajnokok jutalomjátékára lehet regisztrálni, melyen korcsoportonként 6 csapat vehet részt. Amennyiben többen regisztrálnak a dokumentációra kapott pontok alapján történik a beválogatás.

Nevezési díj: 2500 Ft/fő.
Számlaszámunk: OTP 11745004 – 20059422
A nevezési díj utalásakor a közleménybe kérjük beírni, annak a tanulónak a nevét (több tanuló nevezése esetén a számát), tantárgyát, évfolyamát, iskoláját, akire a befizetés vonatkozik.
Fontos, hogy a nevezési díj befizetése nem egyenlő a versenyre való regisztrációval. Kérjük a jelentkezőket, hogy feltétlenül regisztráljanak is a jelentkezési űrlapon vagy e-mailben.
Fizetési határidő: 2022. november 30.

Jelentkezni lehet:
Postán: Curie Alapítvány Dr. Török Istvánné, 5000 Szolnok, Szél út 4.
Faxon: 56/420-243
E-mailen: curieversenyek@gmail.com
illetve megadott hivatkozáson: https://forms.gle/ycbEWsJr5h683Aq87
Jelentkezési határidő: 2022. november 2.

Bővebben >>