Magyarországon 25 területi központban került megrendezésre a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny területi döntője. Ugyanabban az időpontban a Curie Alapítvány központjából kiküldött feladatokat oldották meg Szlovákiában, Vajdaságban és Erdélyben is a versenybe benevező diákok.

A Curie Alapítvány képviseletében Szlovákiában a Sellye János Egyetemen  két   tehetségbarát pedagógus  vett  részt a versenyen. Ők  évek óta aktívan közreműködnek a Curie versenyek szervezésében, lebonyolításában.

Az alábbiakban számoltak be tapasztalataikról:

Tökéletes volt a helyiek szervezése, minden, a kísérletekkel  együtt, pontosan előkészítve várta a versenyzőket a termekben. Az egész program a megnyitótól, az eredményhirdetésig, óraműszerű pontossággal, idegeskedés nélkül, gördülékenyen ment végbe. A kísérő tanároknak, nekünk, később a diákoknak is fakultatív laborlátogatást tartottak. Külön egy tágas helységben folyamatosan rendelkezésre állt gyereknek, felnőttnek egyaránt, frissítő, kávé, tea némi harapnivaló.  Ez olyan társalkodó szoba lett, ahol fesztelenül beszélgethetett egymással diák, tanár, az egyetem, illetve a szponzorok képviselői. Ezt az oldott légkört használtuk ki a kolléganőmmel és egymástól függetlenül személyes beszélgetést is folytattunk a kísérő pedagógusokkal, az egyetem dolgozóival, tanáraival, és a szponzorokkal, a dolgozatokat javítókkal, részemről nem utolsó sorban a diákokkal.

Ez a közvetlenség tette lehetővé, hogy nemcsak az elismerésekkel, a versennyel kapcsolatos dicséretekkel halmoztak el minket, hanem a problémáikról is őszintén beszéltek.

Építő jellegű javaslataikat a jövőben igyekszünk figyelembe venni

Úgy a tanárok, mint a diákok elképesztő mennyiségű és minőségű ajándékot kaptak, még az utolsó helyezettek is. Nekem az is sokat jelentett, hogy a szponzorok közül néhányan ott is voltak végig, és nem a pódiumon páváskodtak, hirdették a portékáikat, hanem elvegyülve a többiekkel, mindenkivel beszélgettek.

Köszönet, Tóth Évának, a Sellye J. Egyetem Biológia Tanszék adjunktusának, akinek oroszlán része volt abban, hogy sikeresen zajlott le a nagy hagyományokkal rendelkező Curie Környezetvédelmi Verseny területi döntője. Hazafele a vonaton megállapítottuk a kolléganőmmel, hogy nemcsak munka, hanem igazi élmény, feltöltődés volt a találkozás a határon túli kollégákkal, a versenyző diákokkal.

Fodor Erika